Localitati Galati
Galati
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Galati

Informaţii generale

Aşezare
În partea extremă estică a României, pe cursurile inferioare ale Dunării, Siretului (la vest) şi Prutului (la est).

Vecini
La nord: Judeţul Vaslui, la vest: Judeţul Vrancea, la sud: Judeţele Tulcea şi Brăila, la est: Prutul şi Republica Moldova.

Suprafaţa
4.466 km2 (respectiv 1,9% din teritoriul ţării).

Populaţie
643.000 locuitori.

Oraşe
Galaţi, reşedinţă de judeţ, cu 328.000 locuitori, oraşul dintre ape, pe malul stâng al Dunării, port fluvio- maritim, centru industrial, comercial şi cultural, ce a luat fiinţă ca o aşezare a pescarilor şi navigatorilor. Alte Oraşe: Bereşti, Târgu Bujor, Tecuci.

Relieful
Se caracterizează prin unitate de câmpie (Câmpia Covurlui, cu înălţimi între 60 - 200 m, etajată şi înclinată spre sud, Câmpia Tecuciului, Câmpia Siretului inferior, cu lunca joasă şi umedă) şi podiş (în nord, prelungirea Podişului Moldovei - Podişul Covurlui, culmi deluroase prelungite, paralele, cu altitudini de 600 m, Colinele Tutovei).

Clima
Este temperat continentală de câmpie în sud şi de podiş în nord, cu veri foarte calde şi ierni geroase, marcate de viscole puternice, cu vânturi dominante din nord, nord-est şi est.

Cursurile de apă
Sunt reprezentate de râurile tributare Dunării: Prutul, cu afluenţii Chineja, Covurlui, Geru Suhurlui, la est şi Siretul, cu afluentul Bârlad, la vest, judeţul reprezentând o adevărată „piaţă de adunare a apelor”.

Atracţii turistice

Rezervaţii şi monumente ale naturii
Dunele fluviale de la Hanu Conachi (la 50 km nord de Galaţi), rezervaţie complexă care se întinde pe nisipurile din Câmpia Tecuciului, în sudul comunei Lieşti. Este importantă pentru că aici există un număr mare de elemente de floră şi faună unice în Moldova şi extrem de rare în restul ţării. Pădurea-parc Gârboavele, rezervaţie forestieră (la 17 km nord-vest de Galaţi), cuprinde stejari seculari, salcâmi. Pădurea Breana, rezervaţie forestieră de stejari, la adăpostul cărora cresc bujori sălbatici.

Vestigii istorice
Castrul roman Tirighina de la Barboşi, puternică fortăreaţă ridicată în timpul domniei lui Traian care avea scopul de a apăra graniţa. Făcea parte din sistemul militar de protecţie construit de romani la marginea imperiului unde se reunea flota romană de pe Dunăre. Alte vestigii istorice: Aşezarea geto-dacă Priboridava la Poiana, important centru economic şi strategic în sec. IV î.Hr. - I d.Hr., Aşezarea geto-dacă Brăhăşeşti (sec. IV - III î.Hr.).

Edificii religioase
Biserica-fortăreaţă „Precista” de la Galaţi, construită în 1647 în timpul domniei lui Vasile Lupu, valorosul monument de arhitectură medievală a constituit veacuri la rând un adăpost sigur pentru locuitorii oraşului în vremuri de restrişte. Biserica „Movromol” la Galaţi, zidită în 1669 de Gheorghe Duca şi refăcută de fiul său între 1700 - 1703. În chiliile sale au funcţionat primele şcoli din Galaţi. Biserica Vovidenia de la Galaţi, monument de artă care adăposteşte mormântul Smarandei Cuza, mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Alte edificii religioase: Biserica „Sfântu Gheorghe” din Galaţi (1664 - 1665), Biserica „Sfântu Dumitru” din Galaţi, ridicată de Vasile Lupu în 1649, Catedrala ortodoxă „Sfântu Nicolae” din Galaţi, în prezent biserica Episcopiei Dunării de Jos.

Edificii culturale
Casa memorială „Costache Negri” (în Costache Negri), în vechiul conac al familiei Negri, obiectiv important pentru vizitatori. Documentele expuse redau tumultul revoluţionar din 1848 precum şi activitatea cărturarului şi democratului Costache Negri.
Cauta in Galati
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Biblioteci
BIBLIOTECA MUNICIPALA SF. PETICA
Banci
C.E.C.-AGENTIA TG. BUJOR
BANC POST S.A. AGENTIA TECUCI
BRD-GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.-AGENTIA TECUCI
Banca Transilvania
Hoteluri
Hotel Faleza
Hotel Galati
Hotel Regina
Hotel Sofin
Hotel Sport Galati
Muzee
COMPLEXUL MUZEAL DE STIINTELE NATURII
MUZEUL DE ISTORIE
Muzeul Orăşenesc
Casa Memorială "Costache Negri"
Lista strazi
opq
rst
uvw
xyz
fgh
cde
uvw
Spitale
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SF. APOSTOL ANDREI
SPITALUL ORASENESC TG. BUJOR
SPITALUL MUNICIPAL ANTON CINCU
Telefoane utile
Inspectoratul Judetean Al Politiei De Frontiera Galati
Inspectoratul Judetean De Politie Galati
Directia Sanitara Serviciul De Ambulanta
Invatamant
COLEGIUL NATIONAL LICEAL A.I. CUZA
COLEGIUL NATIONAL M. KOGALNICEANU
GRUPUL SCOLAR EREMIA GRIGORESCU
SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 LASCAR CATARGIU
COLEGIUL NATIONAL CALISTRAT HOGAS
LICEUL TEORETIC SPIRU HARET

Ghid
Informaţii generale

Aşezare
În partea extremă estică a României, pe cursurile inferioare ale Dunării, Siretului (la vest) şi Prutului (la est).

Vecini
La nord: Judeţul Vaslui, la vest: Judeţul Vrancea, la sud: Judeţele Tulcea şi Brăila, la est: Prutul şi Republica Moldova.

Suprafaţa
4.466 km2 (respectiv 1,9% din teritoriul ţării).

Populaţie
643.000 locuitori.

Oraşe
Galaţi, reşedinţă de judeţ, cu 328.000 locuitori, oraşul dintre ape, pe malul stâng al Dunării, port fluvio- maritim, centru industrial, comercial şi cultural, ce a luat fiinţă ca o aşezare a pescarilor şi navigatorilo.. citeste mai mult